• Pokličite: 051 228 441

Vzdrževanje kotnih ventilov

Vzdrževanje kotnih ventilov

Kotni ventil se uporablja za regulacijo pretoka vode skozi cevi in je pomemben del vsakega vodovodnega sistema. Redno vzdrževanje kotnega ventila je ključnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja in preprečevanje puščanja.

Najpogostejši problem pri kotnih ventilih je vodni kamen. Le-ta se sčasoma nabere večinoma na mestih, ki jih ne čistimo, vzdržujemo. Ventil je zelo pomembna svar, ki pa ob menjavi pipe ali ko je nujno potrebno zapreti vodo odpove, ker je zablokiran, star, poln vodnega kamna ali celo pušča. Prav tako je pomembno, v kolikor imate ventil z mrežico, da redno čistite mrežico, ker le tako bo pretok vode enakomeren. Enako velja tudi za vse podometne ventile na katere marsikdo pozabi.

Nekaj nasvetov za vzdrževanje kotnega ventila:

- Redno preverjajte ventil in ga po potrebi očistite umazanije in usedlin, ki se lahko naberejo v njem. Samo ventili z mrežico.

- Redno preverjajte, ali ventili puščajo. Če opazite puščanje, ga čim prej popravite, da preprečite večje težave.

- Za zaščito pred korozijo uporabite primerno sredstvo za zaščito pred rjo.

- V kolikor se ventil ne da zapreti ali odpreti, ne poskušajte na silo, saj lahko to poškoduje njegovo notranjost in povzroči puščanje.

- Če načrtujete daljši čas odsotnosti, priporočamo, da zaprete kotne ventile, ter s tem preprečite nenadzorovano iztekanje vode.


V primeru, da opazite kakršnekoli težave z delovanjem kotnega ventila, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval glede najboljše rešitve.